contact | Directeur: Daniëlle Laponder > 0345 50 1600

Zoeken

Download

Schoolgids 2016-2017 (PDF)

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Samen met school en ouders volgt de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Gelderland Zuid de ontwikkeling en gezondheid van de leerlingen tijdens de schoolperiode. Bij de afdeling JGZ werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, logopedisten en een psycholoog.

Logopedische screening groep 1
Alle kinderen worden door de logopediste gezien als ze 5 jaar zijn. De ouders van de betreffende kleuters krijgen van te voren bericht. De logopedist beoordeelt de spraak, de taal, de stem, het mondgedrag en of het kind goed hoort en luistert. Na dit onderzoek informeert de logopedist de ouders en de leerkracht over het resultaat en of verdere logopedische hulp gewenst is.

Gezondheidsonderzoeken
Alle kinderen van 5-6 jaar en van 10-11 jaar krijgen een oproep voor een gezondheidsonderzoek.
De doktersassistente kijkt of het kind goed ziet, hoort, groeit en beweegt. Het kind hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden.

Voorafgaand aan het onderzoek bespreekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige de kinderen met
de leerkracht. Ouders krijgen een brief met informatie, twee vragenlijsten om in te vullen en de folder ‘Jeugdgezondheidszorg, onderzoeken op de basisschool’.

De doktersassistente houdt een praatje in de klas om de kinderen op het onderzoek voor te bereiden. Ouders kunnen op eigen verzoek bij de screening aanwezig zijn, maar moeten hier dan zelf een afspraak voor maken via het planbureau: (0344) 69 87 45 (ma. t/m vr. van 09.00 tot 16.00 uur) of via planningjgzrivierenland@ggdgelderlandzuid.nl.
De doktersassistente controleert alle 7-8 jarige kinderen op lengte en gewicht. Ook hiervan krijgen ouders bericht als hun kind aan de beurt is.

Spreekuur op school
Als uit het onderzoek van de doktersassistente blijkt dat een kind extra aandacht nodig heeft, ontvangen de ouders een uitnodiging voor het spreekuur van de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit spreekuur is er voldoende tijd voor extra onderzoek en het bespreken van vragen en zorgen.

Het is ook mogelijk om zelf een afspraak te maken voor het spreekuur. Bijvoorbeeld als de ouder vragen heeft, twijfelt of het kind goed groeit of als er zorgen zijn op school of thuis. Een afspraak maken kan via (0344) 69 87 45 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur) of via planningjgzrivierenland@ggdgelderlandzuid.nl. Het spreekuur vindt plaats op school.

Vaccinaties
In het kalenderjaar dat het kind 9 jaar wordt, ontvangt het kind automatisch een oproep voor twee prikken (vaccinaties): één tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) en één tegen Bof, Mazelen en Rode Hond (BMR). Op 12-jarige leeftijd ontvangen de meisjes een uitnodiging voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV).

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD is een van de kernpartners van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in Rivierenland. Ook bij een CJG kunt u terecht voor vragen rondom opvoeden en opgroeien. Zie voor meer informatie en het aanbod van het CJG in uw gemeente http://www.cjgrivierenland.nl. Ouders, opvoeders en jongeren kunnen ook via
info@cjgrivierenland.nl en via (088) 001 77 00 hun vragen stellen.

Vertrouwenspersoon
Op onze school is Juup Jacobs de interne vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor zorgen over schoolse situaties: bijvoorbeeld (cyber)pesten, intimidatie, roddelen, discriminatie, agressie, enz. De interne contactpersoon is een laagdrempelig aanspreekpunt op school en werkt bij een zorgmelding zo nodig samen met de coördinator van de externe vertrouwenspersonen van de GGD, Mariëlle Hornstra.

Informatie
Heeft u een vraag, wilt u advies, een afspraak maken of meer informatie over de jeugdgezondheidszorg? Neemt u dan contact op met de GGD. De afdeling JGZ is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-16.00 uur: (0344) 69 87 45 of via jgzrivierenland@ggdgelderlandzuid.nl.

Op de website http://www.ggdgelderlandzuid.nl vindt u meer informatie over de dienstverlening van de GGD en vindt u folders over opvoeden en opgroeien.

GGD Gelderland Zuid, vestiging Tiel
Bezoekadres: J.S. de Jongplein 2, 4001 WG TIEL
(0344) 69 87 00
Postadres: Postbus 1120, 6501 BC NIJMEGEN

STIB

Stib is het gebiedsteam voor inwoners van de gemeente Buren. Hier kunt u terecht met vragen, zorgen of ideeën over zorg en welzijn, opvoeden en opgroeien.
Stib bestaat uit een aantal medewerkers van de gemeente en een aantal medewerkers van MEE, Mozaïek, STMR, en Welzijn Buren:

Soms hebben leerlingen problemen die niet alleen met leren te maken hebben, maar een andere oorzaak hebben. Om na te gaan welke hulp kinderen precies nodig hebben is het dan nodig andere deskundigen in te schakelen. Leerlingen kunnen dan bij STIB aangemeld worden. Binnen STIB kan in overleg nagegaan worden welke hulp nodig is, wie die hulp kan geven en hoe een kind aangemeld moet worden voor hulpverlening.
Ouders worden op de hoogte gesteld als leerlingen worden aangemeld bij STIB.

Meldcode AMK

De meldcode is een stappen plan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Een meldcode is bedoeld voor professionals. Zij zijn verplicht deze te gebruiken als ze vermoedens van mishandeling hebben. Het stappenplan omvat 5 stappen:
1. In kaart brengen van de signalen;
2. Overleggen met een collega en eventueel raadplegen van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling of het Steunpunt Huiselijk Geweld;
3. Gesprek met ouder(s)/verzorger(s);
4. Wegen van het geweld of de kindermishandeling;
5. Beslissen: hulp organiseren of melden.
De volledige tekst van de meldcode is in te zien op school.

SCHOOL NIEUWS