contact | Directeur: Daniëlle Laponder > 0345 50 1600

Zoeken

Download

Schoolgids 2016-2017 (PDF)

Ouders

Leren doen we samen

Ouders en school zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kind. Het is daarom belangrijk dat ouders en school weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Samen met de MR worden activiteiten ontwikkeld om de samenwerking tussen school en ouders te verbeteren.
Van ouders die hun kind op onze school aanmelden verwachten wij dat ze het beleid van de school respecteren. Ouders mogen van school verwachten dat we alles doen om de ontwikkeling van het kind zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Er zijn vele momenten waarop we ouders betrekken bij ons onderwijs. Ze worden hier genoemd.

Oudergesprekken

Gedurende het schooljaar vinden meerdere oudergesprekken plaats. Deze gesprekken hebben als doel dat ouders en school elkaar informeren over de ontwikkeling van het kind.
– Startgesprekken
Aan het begin van het schooljaar worden ouders uitgenodigd om in het startgesprek de leerkracht te informeren over hun kind. Ouders kennen hun kind als geen ander en kunnen de “nieuwe” leerkracht van waardevolle informatie voorzien. Tevens krijgen ouders en leerkracht zo de gelegenheid met elkaar kennis te maken.
– Rapportgesprekken.
Het eerste en tweede rapport wordt gevolgd door een zogenaamd 10-minuten gesprek. Tijdens dit gesprek bespreekt de leerkracht de vorderingen van het kind op dat moment.
-Adviesgesprekken
In februari vindt het adviesgesprek plaats voor kinderen in groep 8. De leerkracht vertelt dan aan ouders en kind samen welk advies de school geeft voor het verwachte niveau van de
leerling in het VO.
-Gesprekken tussendoor
Als er behoefte is dan kunnen zowel leerkracht als ouders het initiatief nemen om op elk moment met elkaar in gesprek te gaan over de ontwikkeling van het kind. Als het nodig is, is ook de intern adviseur bij dit gesprek aanwezig.
-Startgesprekken groep 1
Ook met ouders van kinderen die instromen in groep 1 worden startgesprekken gehouden. Deze vinden plaats ong. drie weken nadat het kind op school is gestart. Tijdens dit gesprek kunnen de eerste ervaringen tussen leerkracht en ouders uitgewisseld worden en aanvullende vragen gesteld worden.

Informatie naar ouders

Het is belangrijk dat ouders zo goed mogelijk geïnformeerd worden over het onderwijs op school.
-Inloopavond
Na ongeveer 4 weken wordt in alle groepen een inloopavond georganiseerd. De ouders krijgen de informatie over de groep van te voren op papier. Tijdens deze avond, waarop zowel ouders als kinderen welkom zijn, vertellen vooral de kinderen over de gang van zaken op school en laten zij de school, de klas, de boeken, het spelmateriaal e.d. aan hun ouders zien.
-Nieuwsbrief
Aan het begin van elke maand wordt de nieuwsbrief op onze website geplaatst. In de nieuwsbrief staan de activiteiten voor de maand die komt en staan nieuwtjes en praktische zaken die met groepen of die met de hele school te maken hebben.
Vanaf het moment dat onze nieuwe website in de lucht is zullen alle nieuwsitems direct op de site worden geplaatste, waarmee de maandelijkse nieuwsbrief komt te vervallen.
-Website
De website van school http://www.pwabeusichem.nl staat vol informatie die voor onze nieuwe ouders en nieuwe ouders van belang is.
Het ligt in de lijn van de verwachting dat in de eerste maanden van dit schooljaar de website wordt vernieuwd.
-E-mail
Veel communicatie verloopt via de e-mail. Het e-mailadres van school is info@pwabeusichem.nl.
Leerkrachten sturen ouders in elk geval 1x per twee weken een mail waarin zij vertellen wat er in de groep aan de orde is. Daarnaast kunnen leerkrachten ook met individuele ouders mailen met vragen of informatie over het kind, de lesstof of de activiteiten in de groep.
De directeur informeert ouders via e-mail over algemene zaken.
-Informatieavonden
Jaarlijks worden voor ouders en belangstellenden wisselende informatie avonden verzorgd. Tijdens deze avonden kunnen onderwerpen aan bod komen over bijvoorbeeld de schoolontwikkeling, de onderwijsinhoud of toelichting bij activiteiten die worden georganiseerd.
-Jaarplanning
In de jaarplanning staan voor het gehele schooljaar de data van activiteiten, oudergesprekken, vakantie- en studiedagen etc. De jaarplanning wordt aan het begin van het schooljaar op de website geplaatst.

Gescheiden ouders

Wij vinden dat we als school en ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun kind. Daarom willen wij ook in die gevallen waarbij ouders gescheiden zijn toch met beide ouders samen de gesprekken voeren over de ontwikkeling van hun kind. Via e-mail kunnen beide ouders de informatie van school ontvangen. We gaan er ook van uit dat ouders onderling informatie aan elkaar doorgeven over het kind.

Medezeggenschapsraad (mr)

Onze school heeft een medezeggenschapsraad. Deze mr bestaat uit 2 geledingen:
– vertegenwoordigers van d e ouders,
U kunt zich verkiesbaar stellen voor de mr. De mr overlegt met de schoolleider over belangrijke schoolzaken, zoals de tussenschoolse opvang, de groepsindeling en het schoolplan.
Instemmingsrecht
De oudergeleding heeft instemmingsrecht over zaken die voor ouders van wezenlijk belang zijn, zoals bijvoorbeeld schooltijden en tussenschoolse opvang. Deze geleding heeft het recht een voorstel vanuit het ouderbelang aan te nemen of af te wijzen.
Datzelfde geldt voor de personeelsgeleding, als het gaat over personeelsbelangen.
Adviesrecht
De mr wordt in een aantal gevallen gevraagd advies uit te brengen over plannen van de school.
De zaken waarop het instemmings- en adviesrecht van toepassing zijn liggen vast in de Wet Medezeggenschap op Scholen.
Op de website wordt gepubliceerd wie er in de mr zitting hebben. Ook kunt u daar de agenda en de notulen van de mr-vergaderingen lezen.

Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr)

Naast de medezeggenschapsraad van de school is ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad opgericht voor alle scholen die onder BasisBuren vallen. Vertegenwoordigers van de gmr behartigen de belangen van alle scholen. In de gmr worden vooral school- overstijgende zaken besproken.

Ouderraad (or)

De ouderraad kent alleen vertegenwoordigers van de ouders. De ouderraad beheert het schoolfonds dat wordt gevuld met vrijwillige ouderbijdragen waaruit activiteiten voor de kinderen worden betaald. Voorbeelden zijn: Sinterklaasfeest, Kerstviering en het schoolfeest.
De ouderbijdrage wordt elk jaar opnieuw tijdens de jaarvergadering van de or vastgesteld. Voor dit schooljaar bedraagt de ouderbijdrage € 22 per kind. Ook al is deze bijdrage vrijwillig, toch hopen wij dat ouders de bijdrage zullen betalen. Zonder deze bijdrage kunnen de activiteiten voor de kinderen niet georganiseerd worden.
De ouderraad heeft een aantal werkgroepen gevormd om de activiteiten te begeleiden. Deze werkgroepen bestaan uit een aantal ouderraadsleden en een aantal teamleden. Iedere ouder kan zich verkiesbaar stellen voor de ouderraad.
Op onze website wordt gepubliceerd wie er in de ouderraad zitten. Ook kunt u daar de agenda en de notulen van de or-vergadering lezen.

Contactouders

Voor elke groep is één van de ouders de contactouder. Deze ouder fungeert als tussenpersoon tussen de leerkracht en de ouders van de groep. Zij/hij regelt de ouderhulp voor activiteiten binnen de groep, zoals bijv. het begeleiden van kinderen naar buitenschoolse activiteiten.
De contactouder krijgt de e-mailadressen en de telefoonnummers van de ouders van de groep. Ouders die hun gegevens niet aan de contactouder willen geven kunnen dit aan het begin van het schooljaar bij de directeur kenbaar maken.

Hulpouders

Ons onderwijs zou er anders uitzien als we geen hulpouders kenden. Hulpouders zijn niet meer uit onze school weg te denken. Gedurende het schooljaar hebben wij regelmatig de hulp van u als ouder
nodig. Wij nodigen alle ouders daarom van harte uit om ons te helpen!

Leerlinglijsten voor ouders

Jaarlijks ontvangen wij vele verzoeken van ouders om leerlinglijsten te krijgen waarop de adresgegevens van de leerlingen uit de betreffende groep staan. Met instemming van de oudergeleding van de MR stellen wij deze lijsten voor ouders ter beschikking in de groepen 1/2 en in groep 3. Bij de aanmelding van het kind op de school worden ouders gevraagd toestemming te verlenen om de adresgegevens van hun kind op deze leerling lijst te plaatsen. Indien ouders
daarvoor geen toestemming verlenen dan worden de gegevens van hun kind van de lijst gehaald. Alleen ouders van kinderen die op de lijst staan krijgen vervolgens de lijst toegestuurd.

SCHOOL NIEUWS