contact | Directeur: Daniëlle Laponder > 0345 50 1600

Klusklas

Sinds anderhalf jaar bestaat er bij BasisBuren de KlusKlas. Op 4 basisscholen van de stichting – waaronder de PWA in Beusichem – kunnen leerlingen uit groep 7 / 8 – die praktijk / basis / kader – advies hebben én affiniteit met techniek hebben – plaatsnemen in de KlusKlas. Het is een mooie samenwerking tussen Lek & Linge en enkele basisscholen met als doel om kinderen plezier te laten krijgen in techniek en ook meer kinderen richting de technische opleidingen te krijgen. Technische beroepen zijn belangrijk!

In de KlusKlas gaan de kinderen aan de slag met gereedschappen en klussen we samen aan mooie opdrachten. Ook koken we soms en gaan we er af en toe op uit voor een excursie. Zo zijn we bijvoorbeeld al bij restaurant ‘t Veerhuys geweest en gaan we volgende week op bezoek bij Diervoeders De Heus. Er liggen nog plannen voor meerdere excursies.

In de Klusklas dagen we de leerlingen uit met originele opdrachten. Ze kunnen zo één keer in de week op een andere manier leren. Ze werken met hun handen en kunnen zo andere kwaliteiten en talenten van zichzelf ontdekken. Ze kunnen trots zijn op de werkstukken die ze maken. Ik heb het geluk dat een opa van één van de kinderen mij elke week komt helpen.  Dit is echt een mooie samenwerking. Jong en oud samen klussen. Heel fijn opa Wout! Toevallig kwam deze week ook een vader van één van de kinderen helpen. Hij werkt zelf ook in de techniek, dus dat was erg leerzaam voor de kinderen. Op deze manier ontstaat een mooie samenwerking tussen de Klusklas en verschillende beroepen in de praktijk.

De afgelopen anderhalf jaar hebben we onder andere gewerkt aan een elektrospel, een flipperkast, een pennenbak, stroomkringen, hijskranen, technische auto’s, hydraulische grijpers en nog veel meer. Elke opdracht duurt ongeveer 3 weken en tussendoor leren we de kinderen ook technische begrippen. De kinderen leren met door ons gemaakte werkplannen te werken. Hierbij is natuurlijk ook ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Ook proberen we steeds weer te vernieuwen; zo hebben we dit schooljaar een frees en een 3d-printer aangeschaft. Op deze manier leren de kinderen ook programmeren en nieuwe mogelijkheden om iets te creëren.

Ik hoop dat we nog lang verder kunnen op deze manier, want de Klusklas is echt een mooie aanvulling voor een goede school als de PWA! In de toekomst hebben we ook veel technische mensen nodig, dus daarom is het heel goed en belangrijk dat deze kinderen al jong kennis maken met techniek, gereedschappen en beroepen.

 

Tot ziens in de Klusklas!

Groet,

meester Kees (en opa Wout)

SCHOOL NIEUWS